هرس کردن,
هرس کردن پاورپوینت,
هرس کردن پسته,
هرس کردن انگور,
هدف از هرس:
هرس گیاهان باغی بطور عمده به سه دلیل زیر انجام میگیرد:
1- تنظیم اندازه گیاه
2- بدست آوردن شکل یا فرم معین
3- بهبود کارآیی یا باروری گیاه (تنظیم کمیت و کیفیت محصول).
هرس اثر پاکوتاه کنندگی در گیاهان دارد. به عنوان مثال کوتاه کردن منظم درختچههای زینتی و گیاهان حصار باعث می شود که آنها ارتفاع مناسبی داشته باشند.
هرس درختان میوه سبب تولید تاجی مناسب برای سهولت در برداشت می شود.
هدف دیگری که در اثر تربیت و هرس کردن گیاه بدست میآید ایجاد اسکلتی مناسب با شکل مشخص و معین است. برای رسیدن به این مقصود باید در مراحل اولیه رشد درختان، شاخههای اصلی انتخاب و مشخص شوند تا اسکلت آینده درخت تشکیل شود. شاخههایی اصلی انتخاب شده باید از فضای کافی برخوردار باشند به طوری که پس از رشد در سالهای آینده و رسیدن به نمو کامل، میزان سایهاندازی آنها به حداقل ممکن برسد. علاوه بر آن زاویه بین شاخههای اصلی و تنه درخت (محل انشعاب شاخههای فرعی)(Crotch) باید به قدری کافی باز باشد زیرا این موضوع مانع از شکستن شاخهها در اثر میوهدهی زیاد می شود. اگر این زاویه کم باشد فرم دهی اسکلت درخت ضعیف است.
تکنیکهای هرس :
هرس گیاهان یکی از روشهای مهم در باغبانی است که شامل حذف قسمتی از تاج و مقداری از سیستم ریشه گیاه میشود تا بدین طریق تعادل لازم بین مراحل جنسی و رویشی ایجاد شود. هرس تاج (اندامهای هوایی) تعدد نقاط رشد را کاهش داده و مصرف ازت و سایر عناصر ضروری را بیشتر کرده و بکارگیری هیدراتهای کربن را کاهش میدهد. بنابراین رس تاج رشد رویشی را تحریک کرده و مرحله رشد زایشی را به تأخیر می اندازد. معمولاً گیاهان جوان و قوی را بایستی هرس سبک انجام داد. هرس سنگین گیاهان قوی تشکیل جوانه گل و بلوغ را به تأخیر میاندازد. از طرف دیگر گیاهان باغهای قدیمی و مسن به انجام هرس شدید نیازمند هستند تا قدرت و جوان سازی آنها تحریک شود.
هرس ریشه گیاهان سبب کاهش جذب ازت شده، رشد رویشی و تقاضا برای هیدراتهای کربن کم میشود. در نتیجه هیدراتهای کربن تجمع یافته و تشکیل جوانه گل را تحریک میکنند. زمانی که نسبت C:N زیاد باشد گلدهی محقق میشود اگر هرس شدید بر روی شاخههای قوی انجام گیرد این نسبت کم شده و رشد رویشی صورت میگیرد. تعادل بین مراحل رشد رویشی و زایشی در گیاهان که در نتیجه هرس ایجاد میشود، با واژه نسبت C: N بیان میشود. بنابراین هرس شاخه و ریشه برای گلدهی و باردهی درختان میوه بسیار ضروری است.